niedziela, 27 września 2015

Tagi: , ,

Schab w sosie śliwkowym

Udostępnij

Schab doskonale komponuje się z owocami, szczególnie tymi jesiennymi jak śliwka, jabłko czy gruszka. Na pewno nie raz jedliście schab faszerowany śliwkami, pieczony z gruszkami czy jabłkiem. Tym razem proponujemy Wam łatwą i mniej pracochłonną wersję soczystego mięsa z nutką owocowej słodyczy. To idealna pora na wypróbowanie tego dania bo właśnie teraz śliwek jest pod dostatkiem.


gulasz na patelnii
Schab ze śliwkami

Ze schabu zazwyczaj wszyscy robimy kotlety lub po prostu dusimy go w sosie własnym. To mięso jest zaraz po kurczaku najchętniej przyrządzaną potrawą w polskich domach. Może tym razem zamiast panierować i smażyć kotlety schabowe wypróbujecie innej wersji z wykorzystaniem wieprzowiny - gorąco polecamy bo w połączeniu ze śliwkami smakuje szczególnie wybornie.


Porcja: 3-4
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności : łatwe


Składniki:
  • 500 g schabu bez kości
  • 10 śliwek węgierek
  • 6 śliwek suszonych
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna jałowca
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Schab kroimy na plastry grubości około 1 cm i podsmażamy na oleju , rumieniąc z obu stron. Następnie dodajemy pokrojoną w małą kostkę cebulę i podsmażamy jeszcze kilka minut. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki śliwki węgierki i suszone. Podlewamy 2 szklankami wody i dusimy. Doprawiamy solą, kminkiem zmielonym w moździerzu razem z pieprzem i dodajemy liście laurowe oraz ziarna jałowca. Mięso dusimy pod przykryciem około 50 minut do miękkości. Na koniec odkrywamy i gotujemy tak by odparowała woda i zrobił się gęsty sos, na sam koniec dodajemy miód. Schab w sosie śliwkowym podajemy najlepiej z kaszą gryczaną niepaloną oraz z surówką z białej rzodkwi  i jabłka (rzodkiew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, doprawiamy sokiem z cytryny, odrobiną majonezu i śmietany). Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz