niedziela, 20 września 2015

Tagi: , ,

Słodko ostry sos chilli z gruszkami

Udostępnij


Przepis na ten sos podpatrzyliśmy na blogu "Eksperyment sobotni". Delikatnie zmodyfikowaliśmy proporcje tak by sos był bardziej słodki oraz zrezygnowaliśmy z użycia pektyny bo sama gruszka już je zawiera:) Sos jest dość ostry dlatego świetnie skomponuje się z delikatnym mięsem, jako dodatek do tostów i kanapek oraz by wzbogacić smak zup czy sosów.


domowy sos chilli na zimę
Słodko ostry sos chilli z gruszkami

Następnym razem planujemy zamiast gruszek użyć innych owoców do przygotowania tego sosu, z pewnością jabłka czy śliwki też doskonale skomponują się z ostrą papryką chilli. Zobaczymy co z tego wyjdzie , a rezultat tego eksperymentu na pewno pojawi się na naszym blogu (o ile będzie jadalny).  :)


Porcja: 3 słoiczki po 190 g
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Poziom trudności : łatwe


Składniki:
  • 500 g papryk chilli
  • 500 g gruszek
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl octu 10%
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Gruszki wraz ze skórką kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą tak by przykryć owoce, gotujemy do miękkości razem z cukrem i przyprawami. W między czasie papryki kroimy na pół i układamy na blaszce, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15 minut. Po wystudzeniu, papryki czyścimy z gniazd nasiennych i miąższ dodajemy do gruszek. Miksujemy w blenderze na gładką masę i dodajemy ocet, po czym gotujemy chwilę tak by gorące przełożyć do słoiczków. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Pamiętajcie aby podczas krojenia papryki użyć gumowych rękawiczek !

0 komentarze:

Prześlij komentarz