czwartek, 10 września 2015

Tagi: , , ,

Spaghetti z krewetkami

Udostępnij

Klasyczny makaron spaghetti smakuje wyśmienicie nie tylko podawany z sosem pomidorowym czy bolońskim ale także z owocami morza i warzywami. Polecamy Wam smaczny obiad na włoską nutę , który przyrządzicie w zaledwie  15 minut. Dla osób, które nigdy nie kosztowały tych skorupiaków  jest to świetny  pomysł aby poznać ze wspaniałym smakiem krewetek białych.


makaron z owocami morza i warzywami

Spaghetti z krewetkami



Porcja: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności : łatwe

Składniki:

  • 250 g krewetek białych
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • ¼ cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek również i podsmażamy na oliwie. Dodajemy drobno pokrojoną marchewkę oraz paprykę i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy obrane i wyczyszczone krewetki, dusimy chwilę aż krewetki będą gotowe (my kupiliśmy krewetki już obrane). Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny.  Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, z reguły 8-10 minut w lekko osolonej wodzie. Jedną chochelkę wody z gotującego się makaronu (pod koniec gotowania) dodajemy do warzyw z krewetkami dzięki czemu powstanie nam gęsty sos.  Makaron dodajemy na patelnię do warzyw z krewetkami i mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu, polewając odrobiną oliwy. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz