niedziela, 20 września 2015

Tagi: , ,

Szpinakowy tort z naleśników

Udostępnij

Uwielbiamy szpinak... Podczas codziennych zakupów znów  na targu  wypatrzyłam świeży szpinak, taki ogrodowy w gałązkach, świeżo zerwany. Nie mogłam się opanować, w końcu niedługo kończy się sezon, trzeba jeszcze skorzystać z okazji :)

naleśniki ze szpinakiem
Tort z naleśników ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem jadamy tak często, że nadszedł czas aby zrobić coś nowego, najlepiej zapieczonego z cukinią bo jej akurat też pod dostatkiem mieliśmy w domu. Naleśniki? Czemu nie , ale najlepiej podane "po królewsku" :) Torcik wybornie smakuje podany z sosem czosnkowym domowej roboty .


Porcja: 2-4
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności :łatwe

Składniki:
  • 500 g szpinaku
  • 300 g cukinii (1 średnia)
  • 80 g gorgonzoli
  • 200 g mozzarelli
  • 20 g parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 10 naleśników (średnicy ok. 15-20 cm)

Przygotowanie:

Szpinak myjemy, cukinię obieramy ze skórki i obieraczką ścinamy plastry (jak makaron tagiatelle). Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy szpinak , doprawiamy solą i pieprzem, dusimy kilka minut. Dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem aż woda odparuje. W między czasie smażymy naleśniki (przepis z pewnością każdy z Was ma na swoje ulubione naleśniki) i odkładamy do wystygnięcia. Układamy tort: na jednym naleśniku kładziemy trochę farszu ze szpinaku i cukinii i odrobinę gorgonzoli , przykładamy kolejnym naleśnikiem, na niego dajemy znów farsz i cienkie plasterki mozzarelli. Powtarzamy do momentu aż skończą się składniki. Gotowy tort kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 15 minut (aż ser się przyrumieni). Podajemy z sosem czosnkowym. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz