czwartek, 10 września 2015

Tagi: , , ,

Zupa jarzynowa (z makaronem)

Udostępnij

Smaczny i zdrowy sposób na obiad dla całej rodziny. Lekka zupa jarzynowa w postaci kremu, podana z makaronem staje się sycącym i wartościowym posiłkiem, idealnym na obiad lub jako pierwsze danie. Obiad na każdą kieszeń, również studencką – kosztuje tak niewiele a smakuje wybornie.




Porcja: 8-10
Czas przygotowania: 30-40 minut
Poziom trudności : łatwe

Składniki:

  • ½ kalafiora
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ selera
  • 100 g makaronu
  • sól, pieprz
  • liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie

Przygotowanie:

Marchew, seler i korzeń pietruszki kroimy w cienkie paski i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dodajemy pociętą w mniejsze kawałki fasolkę szparagową, ziemniaka  oraz kalafiora, doprawiamy pieprzem i gotujemy aż wszystkie warzywa zmiękną. Wrzucamy jeden liść laurowy i dwa ziela angielskie.  Odlewamy około połowy zupy, razem z większością warzyw i blednerujemy. Krem warzywny łączymy z powrotem z zupą i gotujemy kilka minut, po czym dodajemy makaron. Gotujemy około 5-8 minut, odstawiamy tak by makaron zrobił się miękki. Podajemy z natką pietruszki, można doprawić przyprawą maggi. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz