niedziela, 27 września 2015

Tagi: , , ,

Zupa z pieczonych pomidorów i cukinii

Udostępnij

Organizując konkurs "Na ostro" nawet nie sądziliśmy, że znajdziemy tak wiele inspiracji do przygotowania nowych potraw. Przepis na kremową zupę z pieczonych pomidorów nadesłany z bloga "Kulinarne misz masz" od razu przypadł nam do gustu. Zupa jest wręcz przepyszna: wspaniały lekko słodki smak pomidorów Lima połączony z cukinią, czosnkiem i oliwą .Postanowiliśmy lekko zmodyfikować proporcje i dodać ryż tak by zupa była bardziej sycąca i mogła stanowić substytut drugiego dania.


zupa krem w miseczce
Zupa z pieczonych pomidorów

Każdy sezon na cukinię to doskonały moment na rozbudzenie kreatywności kulinarnej. Cukinia zaraz obok ziemniaków jest jednym z naszych ulubionych warzyw bo  można przyrządzić z niej tak wiele różnorodnych potraw , przyprawić na wiele sposobów, zapiekać, gotować, robić przetwory i dusić. Sami spróbujcie odkryć jej uniwersalność w kuchni przygotowując ją na wiele sposobów- będziecie mile zaskoczeni jak wiele potraw można z niej przygotować.
Zupa z pieczonych pomidorów i cukinii


Porcja: 6-8
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności :łatwe


Składniki:
  • 1kg pomidorów (najlepiej odmiana Lima)
  • 500 g cukinii
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • oliwa
  • sól, pieprz, cukier
  • 3 szklanki wody
  • 100 g ryżu naturalnego
  • bazylia świeża

Przygotowanie:

Pomidory  kroimy w ćwiartki, polewamy oliwą, dodajemy pokrojoną cukinię, doprawiamy solą, szczyptą cukru  i pieprzem , pieczemy w piekarniku bez przykrycia około 40 minut w temperaturze ok. 180° C. Następnie na patelni podsmażamy na oliwie czosnek oraz papryczkę ostrą, dodajemy pomidory (bez skórki)z cukinią razem z sosem , który się wytworzył podczas pieczenia. Dusimy kilka minut, dodajemy kilka listków bazylii po czym blenderujemy na gładki krem. Dodajemy wodę tak by zupa nie była zbyt gęsta, na koniec wsypujemy ryż i gotujemy około 20-30 minut (według przepisu na opakowaniu- ryż naturalny z reguły gotuje się ok. 30 minut). Podajemy polane oliwą i posypane liśćmi świeżej bazylii. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz