poniedziałek, 12 października 2015

Tagi: , ,

Naleśniki z łososiem i ricottą

Udostępnij

Wiecie co najbardziej lubimy w naleśnikach? To, że można je przygotować na wiele sposobów i zawsze smakują rewelacyjnie. Z warzywami, owocami, z mąki pszennej czy orkiszowej, z dodatkiem bananów, orzechów czy kawy - są świetnym sposobem na obiad, deser czy przystawkę. Polecamy Wam dziś jedną z naszych ulubionych wersji naleśników- z łososiem, kaparami, ricottą i rukolą.


naleśniki z rukolą i rybą
Naleśniki z łososiem 

A sam przepis zaczerpnięty z menu restauracji do której lubimy od czasu do czasu zaglądnąć. Przyrządzając naleśniki z łososiem w domu mamy pewność, że wybraliśmy odpowiednią rybę czyli łososia dzikiego a nie hodowlanego z Norwegii.


Porcja: 2
Czas przygotowania: 20-30 minut
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
  • 150 g łososia wędzonego
  • 100 g rukoli
  • 150 g ricotty
  • 2 łyżki kaparów
  • 4 naleśniki (grube)

Przygotowanie:

Na każdym naleśniku rozsmarowujemy 1 łyżkę ricotty, kładziemy pokrojonego w mniejsze kawałki łososia, 1/2 łyżki kaparów i 25 g rukoli. Zawijamy i ścinamy po skosie by powstały wieżyczki jak na zdjęciu. Tak robimy z każdym naleśnikiem do wyczerpania składników. Podajemy na rukoli z dodatkiem sosu czosnkowego. Przepis na naleśniki z pewnością każdy z Was ma swój ulubiony, nie ma tu znaczenia czy będą to naleśniki pszenne czy bezglutenowe, ważne by były nieco grubsze niż z reguły :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz