niedziela, 25 października 2015

Tagi: , , ,

Pappardelle z borowikami i polędwiczkami

Udostępnij

 Dziś Światowy Dzień Makronu. Postanowiliśmy uczcić to święto przygotowaniem szybkiego, prostego acz bardzo wykwintnego dania. Makrony wprost uwielbiamy,  polędwica to jedno z naszych ulubionych mięs, a za grzybami wręcz szalejemy - postanowiliśmy połączyć wszystkie te składniki w jedno danie. Otrzymaliśmy przepyszny obiad w sam raz do zaprezentowania tego dnia! Smacznego!!!!


Pappardelle z prawdziwkami i polędwicą

Pamiętajcie, że polędwica im dłużej poddawana obróbce termicznej tym będzie twardsza i zrobi się jak podeszwa. Lepiej smażyć ją krócej, może być nawet lekko różowa w środku bo jest wtedy na prawdę mięciutka, soczysta i wspaniale smakuje.


Porcja: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności : łatwe


Składniki:
  • 100 g borowików
  • 150 g polędwiczek wieprzowych
  • 200 g makaronu pappardelle
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni roztapiamy masło, na bardzo małym ogniu tak by masło się nie przypaliło, dodajemy pokrojone borowiki i dusimy kilka minut pod przykryciem. Dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki polędwiczkę i dalej dusimy aż mięso będzie miękkie - dosłownie kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu - zazwyczaj około 6-8 minut. Odcedzony makaron mieszamy ze śmietaną i łączymy z grzybami i mięsem na patelni. Podajemy od razu po zrobieniu, dekorujemy natką pietruszki. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz