środa, 7 października 2015

Tagi: , , ,

Penne z anchois

Udostępnij

Jak zauważyliście kuchnia śródziemnomorska często gości na naszym stole. Podczas licznych podróży do Włoch odwiedziliśmy wiele restauracji gdzie próbowaliśmy najróżniejszych potraw  rodem z basenu Morza Śródziemnego. Uwielbiamy tę kuchnię bo jest szybka, bardzo prosta, zdrowa i przede wszystkim mega smaczna.


makaron na talerzu
Makaron penne z anchois

Kuchnia włoska to wspaniałe makarony, owoce morza, ciasta oraz oczywiście pizza. Jeśli lubicie makarony to ten przepis na Penne z anchois na pewno Wam posmakuje.


Porcja: 3-4
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności :łatwe


Składniki:
  • 200g makaronu penne
  • 250 g pomidorów
  • 40 g oliwek czarnych
  • 40 g oliwek zielonych
  • 1 i 1/2 łyżki kaparów
  • anchois
  • 1/2 papryki peperoncino świeżej
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • bazylia lub majeranek świeże

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (z reguły 10 minut) w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy filety anchois, następnie pomidorki i pokrojoną w małe kawałki paprykę . Po 2 minutach dodajemy kapary i oliwki w całości, doprawiamy tylko pieprzem. Dusimy kilka minut, podlewamy chochelką wody z makaronu (pod koniec gotowania). Makaron odcedzamy i mieszamy na patelni razem z warzywami i anchois. Przyprawiamy świeżymi ziołami, bazylią lub majerankiem. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz