środa, 21 października 2015

Tagi: , ,

Polędwiczki w sosie winno musztardowym z borowikami

Udostępnij


Wyśmienita i łatwa w przygotowaniu potrawa sprawi, że zwykły obiad zamieni się w wykwintne danie niczym z najlepszej  restauracji. Inspiracji szukamy w dobrych restauracjach, książkach kucharskich  i blogach  kulinarnych, na stołach przyjaciół i rodziny i oczywiście we własnej wyobraźni.


borowiki z mięsem w musztardzie dijon
Polędwica wieprzowa z prawdziwkami

Borowiki duszone w wytrawnym białym winie nabierają szlachetnego smaku, doprawione musztardą Dijon i świeżym szczypiorkiem smakują na prawdę cudownie ... Do tego soczysta polędwiczka wieprzowa, ziemniaczki prosto z patelni ze szczypiorkiem i marchew z miodem - coś wspaniałego!


Porcja: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności : łatwe


Składniki:
  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 100 g borowików
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 120 ml śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • oliwa
  • 2 łyżki masła
  • szczypiorek

Przygotowanie:


Polędwiczki obsmażamy krótko na oliwie z obu stron, ściągamy z patelni, wylewamy olej. Na patelni roztapiamy masło na bardzo małym ogniu, dodajemy czosnek posiekany w cienkie talarki i borowiki, doprawiamy je solą i pieprzem  i dusimy około 5 minut. Po tym czasie podlewamy borowiki białym winem i dusimy przez kolejne 5 minut. Następnie mąkę mieszamy ze śmietaną, musztardą i odrobiną wody, dokładnie mieszamy. Tak powstały sos dolewamy n patelnię i energicznie mieszamy by sos się nie zwarzył. Do gotowego sosu wrzucamy ponownie polędwiczki i dusimy kilka minut aż w środku nie będę surowe - około 5 minut. Podajemy z ziemniakami duszonymi na maśle i duszoną marchewką z miodem. Przybieramy świeżym szczypiorkiem i od razu podajemy. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz