czwartek, 12 listopada 2015

Tagi: , ,

Paella z krewetkami i groszkiem

Udostępnij


Paella to tradycyjna hiszpańska potrwa oparta przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu występująca w wielu odmianach: z warzywami, kurczakiem ,owocami morza.


paella
Paella z krewetkami

My przygotowaliśmy ją z odrobiną czerwonego wina tak by wzbogacić jej smak, doprawialiśmy kurkumą zastępując szafran by wzmocnić aromat i kolor potrawy oraz z naszymi ulubionymi krewetkami tygrysimi. Palce lizać ... zjedliśmy cała porcję jednego dnia, obżarstwo w czystej postaci...


Porcja: 4-6
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności : łatwe


Składniki :
  • 200 g ryżu długoziarnistego, sypkiego
  • 250 g krewetek białych
  • 80 g groszku zielonego
  • 100 g fasolki zielonej
  • 1 papryka żółta
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 ml wina czerwonego
  • sól, pieprz
  • odrobina szafranu lub kurkumy
  • olej ryżowy
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju ryżowym, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i dusimy kilka minut. Następnie podlewamy czerwonym winem i po chwili dodajemy groszek i fasolkę. Wsypujemy ryż, doprawiamy lekko solą, pieprzem i szafranem bądź  kurkumą, mieszamy. Następnie podlewamy bulionem w proporcji 1:1,5 i mieszamy (bulion powinien zakrywać zawartość ryżu z warzywami). Przykrywamy pokrywką i od tej pory dusimy na malutkim ogniu około 8-10 minut (nie mieszając)  lub do momentu aż ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki. Następnie dodajemy na górę oczyszczone krewetki, przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze około 5 minut aż krewetki będą gotowe. Po zgaszeniu ognia polewamy paellę olejem ryżowym, doprawiamy pieprzem i posypujemy natkę pietruszki. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz