środa, 23 grudnia 2015

Tagi: , , ,

Włoska Porchetta z ziołami

Udostępnij

Porchetta to popularna w całych Włoszech potrawa, którą niestety w oryginalnej formie ciężko przygotować we własnym domu. Oryginalnie oprawia się z kości całą świnię, faszeruje ziołami, czosnkiem i koprem włoskim po czym zawiniętą w rulon, opieka się długo nad ogniem. We własnej kuchni można przygotować namiastkę tej potrawy, równie zresztą pyszną.


porchetta włoska
Włoska Porchetta

Dania kuchni włoskiej szczególnie przypadły nam do gustu. Kuchnia śródziemnomorska zwykle kojarzona z makaronami i pizzą ma do zaoferowania znacznie bogatsze menu. Pyszne sałatki, owoce morza, desery czy mięsa według przepisów kuchni włoskiej wspaniale urozmaicą codzienny typowo polski jadłospis.


Porcja: 2 rolady
Czas przygotowania: 4 godziny
Poziom trudności: średnie 


Składniki:
  • 3 kg surowego boczku ze skórą (bez kości)
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 kopry włoskie
  • 2 gałązki tymianku świeżego
  • sól, pieprz
  • sznurek

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy z nadmiernie tłustych części po czym ubijamy tłuczkiem do mięsa. Nacinamy je i nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem oraz rozmarynem i posiekanym koperkiem. Odcinamy mały kawałek skóry tak by po zawinięciu w rulon skóra nie była wewnątrz mięsa, tylko na zewnątrz. Zwijamy w rulon i mocno związujemy sznurkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150° C i pieczemy około 3 godzin. Mięsa nie obracamy w trakcie pieczenia! Na koniec można posmarować lekko oliwą. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz