niedziela, 10 stycznia 2016

Tagi: , , ,

Bigos

Udostępnij

Nieodzowna część każdych świąt, idealny sposób na obiad jednogarnkowy na kilka dni, wspaniałe danie ciepłe na spotkania imieninowe czy domówkę w Sylwestra- słowem, danie uniwersalne. Proste w przygotowaniu, stosunkowo tanie i za każdym razem smaczne i sycące. Mowa oczywiście o tradycyjnym, staropolskim bigosie!


bigos staropolski
Bigos

Przedstawiamy Wam wersję Bigosu na miarę XXI wieku. W dzieciństwie pamiętam jak rodzice robili bigos, gotował się często kilka dni, na małym ogniu, powolutku. Sami wiecie , że dziś czas jest bardzo cenny dlatego powstała szybsza wersja bigosu, dzięki czemu można go zrobić nie tylko od święta.


Składniki:
  •          1/2 główki kapusty białej
  •          1 kg kapusty kiszonej
  •          20 dag mięsa szynkowego
  •          1 laska kiełbasy swojskiej
  •          4 ząbki czosnku
  •          1 cebula
  •          10 śliwek suszonych
  •         garść grzybów suszonych
  •          1 łyżka koncentratu pomidorowego
  •          sól, pieprz, kminek

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną płuczemy  w zimnej wodzie następnie gotujemy ją przez około 1 godzinę w wodzie. W między czasie szatkujemy kapustę surową , kroimy kiełbasę na plasterki oraz mięso szynkowe w kostkę. Grzyby gotujemy około 30 minut - najlepiej namoczyć je wcześniej na kilka godzin. Cebulę i czosnek siekamy. Gdy kapusta kiszona jest już miękka odcedzamy ją, łączymy z kapustą surową i gotujemy w świeżej wodzie z dodatkiem wody po grzybach . Mięso szynkowe podsmażamy na patelni , dodajemy cebulę i czosnek. Kapustę doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, dodajemy mięso szynkowe z cebulą i czosnkiem, pokrojone śliwki oraz grzyby. Gotujemy około 1 godzinę, po czym dodajemy podsmażoną kiełbasę. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy tak by bigos nabrał pięknego koloru o aromatu. Gotowe!

noclegi

1 komentarze:

  1. Bigos to sztandarowe danie polskiej, tradycyjnej kuchni. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodacie do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziecie mogli wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń