piątek, 29 stycznia 2016

Tagi: , ,

Kurczak w mleku kokosowym

Udostępnij

Pyszny soczysty kurczak w delikatnym sosie z mleka kokosowego z dodatkiem pieczarek i czerwonej papryki to przepis na pyszny, wykwintny obiad. Mięso rozpływające się w ustach, mięciutkie, soczyste ... do tego pieczarki przesiąknięte słodyczą kokosa , po prostu palce lizać.



przepis na obiad orientalny
Kurczak w mleku kokosowym


Mleko kokosowe jest powszechnie stosowane nie tylko podczas przyrządzania dań kuchni azjatyckiej  czy deserów i ciast. Obecnie świetnie sprawdza się także w klasycznej kuchni polskiej jako dodatek do sosów, makaronów czy słodkości. Jego delikatny smak i cudowny aromat dodają orientalnej nutki każdej potrawie.


Porcja: 2
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Poziom trudności: łatwe


Składniki:
  • 4 udźce z kurczaka lub 6 podudzi
  • 1 papryka czerwona
  • 50-80 g małych pieczarek
  • 1 puszka mleka kokosowego (ok. 200 ml)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Kurczaka  myjemy, suszymy i obsmażamy na oliwie z obu stron na złoty kolor. Dodajmy pieczarki w całości (najlepiej wybrać jak najmniejsze) oraz pokrojoną w paski czerwoną paprykę oraz podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem ok 20 minut po czym zalewamy mlekiem kokosowym.  Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 1 godzinę, do momentu aż mięso będzie miękkie. Podajemy z młodymi ziemniaczkami ze szczypiorkiem oraz ulubioną surówką - my polecamy surówkę z białej rzodkwi - przepis znajdziecie na blogu www.qchnia24.pl



0 komentarze:

Prześlij komentarz