niedziela, 14 lutego 2016

Tagi: , ,

Łosoś pieczony ze szpinakiem

Udostępnij

Łosoś to nasza ulubiona ryba! . Mięso łososia jest lekkie, soczyste i bardzo smaczne, a podany ze szpinakiem smakuje na prawdę rewelacyjnie. Jest najcenniejszym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6 , zawiera cynk i selen, potas, jod . Jest bogaty w witaminy A, D , E i B - samo zdrowie! 


przepis na rybę
Łosoś pieczony ze szpinakiem

Jednak zanim sięgniecie po tą wspaniałą rybę sprawdźcie skąd pochodzi - najzdrowszy jest łosoś dziki, niestety hodowlany łosoś norweski zawiera groźne dla zdrowia toksyny więc lepiej unikać go jak ognia.


Porcja: 2-4
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności : łatwe


Składniki:
  • 1 filet łososia
  • 30-40 dag szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 150-200 ml śmietany
  • sól, pieprz
  • rozmaryn
  • odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

Łososia doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i polewamy sokiem z cytryny, odstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie myjemy szpinak i podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec zalewamy śmietaną i energicznie mieszamy aż powstanie gęsty sos. Łososia pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia przez około 30- 40 minut w temperaturze 160° C . Podajemy z ziemniaczkami podsmażanymi na maśle ze szczypiorkiem oraz sosem śmietanowo- szpinakowym. Palce lizać!


0 komentarze:

Prześlij komentarz