sobota, 26 marca 2016

Tagi: , ,

Korzenny keks z bakaliami

Udostępnij

Keksy, makowce i babki to nieodzowny element każdych Świąt Wielkanocnych. Tata naszej koleżanki robi przepyszny keks, pachnący cynamonem i skórkami z pomarańczy i cytryny. W końcu dostaliśmy przepis na ten aromatyczny wypiek , delikatnie zmodyfikowaliśmy proporcje i nareszcie możemy się z Wami podzielić recepturą na ten przepyszny keks. 


Korzenny keks z bakaliami

Uwielbiamy zapach i smak przypraw korzennych a ponad to jesteśmy łasuchami jeśli chodzi o słodkości. Połączenie słodyczy i smaku orientu bardzo przypadło nam do gustu. Jak to dobrze jest mieć przyjaciół od których można dostać wspaniałe przepisy, czerpać inspiracje kulinarne i wspólnie cieszyć się domowymi wypiekami. 


Porcja: 2 małe  blaszki na keks
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności : łatwe


Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 średnie jabłka
  • 3-4 łyżki rodzynek
  • 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich i laskowych
  • 2 łyżki maku
  • morele suszone
  • ok. 70 g kandyzowanej skórki cytryny i pomarańczy


Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, po czym mieszamy delikatnie łyżką. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłka, morele, rodzynki i orzechy oraz skórki kandyzowane. Na koniec powoli wlewamy olej cały czas mieszając ciasto. Pieczemy przez 50 -55 minut w temperaturze 180° C ( w piekarniku gazowym 190° C). Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz