wtorek, 22 marca 2016

Tagi: , , ,

Portobello z bryndzą

Udostępnij


Widząc w sklepie wielkie "pieczarki" osobno zapakowane zawsze zastanawialiśmy się cóż to takiego, jak smakuje, z czym to się je. Okazuje się ,że Portobello to nic innego jak grzyby, wyglądają jak wielkie pieczarki i podobnie zresztą smakują. Z uwagi na rozmiar wspaniale nadają się do faszerowania i zapiekania w piekarniku. Proponujemy podać je z bryndzą - smakują na prawdę rewelacyjnie.


pieczarki grzyby faszerowane nadziewane
Portobello z bryndzą



Uwielbiamy ten moment kiedy kupujemy w sklepie coś zupełnie nowego, nieznanego, coś czego nigdy nie próbowaliśmy. To wspaniały bodziec pobudzający naszą kreatywność kulinarną. Właśnie tak powstają najlepsze przepisy, przychodzą do głowy nowe pomysły na pyszne dania, rodzą się inspiracje na wspaniałe potrawy. 


Porcja: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności :łatwe


Składniki:
  • 4 duże portobello
  • 100 g boczku
  • 1 bryndza (ok.100g)
  • 1 mała cebula
  • szczypiorek
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • oliwa


Przygotowanie:

Portobello myjemy, odcinamy nóżki i drążymy środek tak by powstała łódeczka. Grzyby można wcześniej podsmażyć krótko na oliwie oraz doprawić solą i pieprzem ale nie jest to konieczne ( w piekarniku też się zrobią).  Boczek z cebulą smażymy na oliwie , gdy przestygną mieszamy z bryndzą i posiekanym szczypiorkiem. Tak powstałym nadzieniem wypełniamy portobello, na górze posypujemy delikatnie parmezanem i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180° C około 30 minut. Smacznego :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz