niedziela, 20 marca 2016

Tagi: ,

Risotto z burakami

Udostępnij


Risotto to bardzo szybka i prosta w przygotowaniu potrawa. Najlepsze jest to, że można ją oczywiście wykonać na wiele sposobów,  często z użyciem tego co akurat mamy w lodówce. Gdy kolega "sprzedał" nam pomysł na ryż z burakami, podeszliśmy do pomysłu dość sceptycznie ale postanowiliśmy spróbować. Szczerze?  To była jedna z  najlepszych potraw na bazie ryżu jaką do tej pory jedliśmy. Polecamy!


ryż z burakami i boczkiem
Risotto z burakami

Piękny kolor buraków to zasługa betaniny - antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników dlatego buraki to warzywa, które najlepiej zwalczają raka. Ponad to wzmacniają układ krwionośny, zapobiegają  anemii  i są pomocne przy leczeniu białaczki. Risotto z buraków jest bardzo smaczne, potrawa ma piękny kolor i jest zdrowa. Czego można więcej wymagać od obiadu ...



Porcja:2-4
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności :łatwe


Składniki:
  • 200 g ryżu (najlepiej basmati)
  • 1 burak średni
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 250 ml bulionu warzywnego


Przygotowanie:

Buraczka obieramy i gotujemy około 30 minut. Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, dodajemy cebulę a na koniec ryż. Mieszamy i za chwilę zalewamy bulionem warzywnym (bulino przygotujemy z marchewki, korzenia pietruszki, selera, cebuli lub innych warzyw wedle uznania). Następnie dodajemy podgotowanego buraczka pokrojonego w kosteczkę i podlewamy wodą z buraka. Dusimy pod przykryciem aż ryż będzie miękki (w zależności od rodzaju ryżu 15-25 minut). 


0 komentarze:

Prześlij komentarz