poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Tagi: , ,

Zapiekanka "Niedźwiedzia"

Udostępnij

Czosnek niedźwiedzi ma właściwości zwykłego czosnku ale zawiera zdecydowanie więcej siarki przez co wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego , pomaga zwalczać bakterie, wirusy i grzyby, korzystnie wpływa także na pracę wątroby pomagając jej w odtruwaniu organizmu. Ta niesamowita roślina rośnie już od marca ale ponieważ jest pod częściową ochroną, bardziej polecamy Wam zakup liści czosnku na rynku lub uprawę domową. 

zapiekanka z dzikim czosnkiem
Zapiekanka z czosnkiem niedźwiedzim


Dziki czosnek można kupić także w sklepach ze zdrową żywnością ale suszony nie smakuje już tak wspaniale jak świeży. Warto wykorzystać okres wiosenny i przygotować pyszną zapiekankę ziemniaczaną z czosnkiem niedźwiedzim. My po prostu oszaleliśmy na jej punkcie: w ostatnim czasie jadaliśmy ją minimum raz w tygodniu. Taki obiad można przygotować na prawdę bardzo szybko a efekt jest niesamowity. Smacznie i zdrowo na talerzu to połączenie, które wręcz kochamy. Poniżej znajdziecie film jak przygotować zapiekankę z czosnkiem niedźwiedzim.



Porcja: 2
Czas przygotowania: 15 minut (+ czas pieczenia 40 minut)
Poziom trudności : łatwe


Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 130 g sera żółtego
  • 50 g czosnku dzikiego (niedźwiedziego)
  • olej słonecznikowy
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na talarki o równej grubości (około 0,3 cm). Czosnek niedźwiedzi myjemy , ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy warstwę ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem, kładziemy czosnek dziki po czym posypujemy serem żółtym. Układamy tak warstwa po warstwie dopóki starczy składników - górna warstwa powinna być ułożona z ziemniaków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 40 minut. Pod koniec pieczenia warto włączyć opcję opiekania od góry tak by ziemniaczki się ładnie przyrumieniły. 






0 komentarze:

Prześlij komentarz