wtorek, 24 maja 2016

Tagi: , ,

Pilaw z soczewicą i warzywami

Udostępnij

I kolejna odsłona wspaniałych jednogarnkowych dań rodem ze wschodu. Obok paelli i risotto jest kolejnym sposobem na stworzenie szybkiego, sycącego i pysznego obiadu na bazie ryżu. Proponujemy podać go z soczewicą i dostępnymi warzywami według uznania - dzięki nutce kokosu i orientalnych przypraw smakuje na prawdę egzotycznie.


risotto paella przepis
Pilaw z soczewicą i warzywami

Pilaw jest nie tylko bardzo smaczny ale także prosty i szybki w przygotowaniu, ponad to można "wrzucić" do niego niemal wszystko co znajdziemy w lodówce. Stanowi zatem świetne danie na pozbycie się "resztek". Podajemy go z soczewicą, brokułem, pieczarkami i zieloną fasolką ale równie dobrze smakuje z kaszą gryczaną, jaglaną czy jęczmienną. Warzywa możecie dodać dosłownie dowolne, dlatego jest to potrawa, która zasmakuje każdemu w zależności od tego jakich użyje składników. Szczerze polecamy !



Porcja: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności : łatwe


Składniki:
  • 100 g ryżu
  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 1 brokuł
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g fasolki szparagowej zielonej mrożonej
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa


Przygotowanie:

Na patelni smażymy posiekaną cebulę z czosnkiem, dodajemy kumin (kmin rzymski), pokrojone pieczarki i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy ryż i soczewicę, smażymy kilka minut, doprawiamy papryką ostrą, imbirem oraz pieprzem. W między czasie gotujemy brokuły w lekko osolonej wodzie około 2 minut - mają być lekko twarde. Odcedzamy je z wody i odkładamy na talerz. Na patelnię z ryżem, soczewicą i warzywami wlewamy mleko kokosowe rozmieszane z ciepłym bulionem warzywnym. Dodajemy fasolkę szparagową , przykrywamy i dusimy około 10 minut aż ryż wchłonie cały płyn. Jeśli zabraknie już wywaru a ryż i soczewica będą twarde, podlewamy delikatnie wodą. Na ostatnie kilka minut dodajemy brokuły, przykrywamy i wyłączamy ogień. Pozostawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Podajemy ze świeżo posiekaną kolendrą  lub natką pietruszki.
Zamiast brokułów , fasolki i cebuli możecie użyć dowolnych warzyw, zarówno mieszanek mrożonych jak i świeżych. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz