poniedziałek, 16 maja 2016

Tagi: , ,

Wątróbka w sosie winno-piwnym

Udostępnij


Uwierzcie - nigdy wcześniej nie przyrządzaliśmy wątróbki! Od zawsze powtarzaliśmy sobie, że to mięso nie dla nas, że nam nie smakuje i unikaliśmy jej jak ognia. Ale jak to się mówi, trzeba w życiu próbować różnych rzeczy. Spróbowaliśmy... Przyznać trzeba, że jest szybka w przygotowaniu , z pewnością zdrowa a w połączeniu z sosem winno-piwnym z dodatkiem żurawiny ma zachwycająco świeży smak.


wątróbka w sosie piwno winnym
Wątróbka w sosie winno-piwnym

Pamiętam jak w dzieciństwie tata przygotowywał wątróbkę z cebulką w sosie własnym. Sos był wyśmienity ale mięso nigdy mi nie smakowało. Dopiero po 15 latach zdecydowałam się spróbować ponownie wątróbki. Jak się okazało mój mąż także nie miał miłych wspomnień jeśli chodzi o ten rodzaj mięsa więc  wspólnie uznaliśmy, że nadszedł czas aby spróbować przyrządzić ją po swojemu, sprawdzić czy faktycznie gusta kulinarne się zmieniają co kilka lat. Od tej pory wątróbka na stałe zagości w naszym jadłospisie.  Danie wręcz idealne dla smakoszy wątróbki, dla amatorów piwa i wina ale także dla tych co od dziecka powtarzają jak mantrę że nie lubią wątróbki. Uwierzcie - będzie cie zachwyceni!



Porcja: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe


Składniki:
  • 400 g wątróbki z indyka
  • 80 g żurawiny
  • 200 g makaronu Pappardelle
  • 1 puszka pomidorów Pelati (250 g)
  • 100 ml wina czerwonego słodkiego
  • 200 ml piwa
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz
  • papryka ostra mielona


Przygotowanie:

Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące i smażymy na maśle z dodatkiem oleju z obu stron po kilka minut. Ściągamy z patelni , wlewamy piwo i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dolewamy wino i dodajemy pomidory Pelati. Doprawiamy solą i pieprzem , dodajemy żurawinę i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na koniec do sosu dodajemy usmażoną wcześniej wątróbkę i dusimy kilka minut pod przykryciem. Mięso podajemy z makaronem, najlepiej udekorować je roszponką, rukwią wodną lub inną zieleninką. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz