poniedziałek, 16 maja 2016

Tagi: , ,

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem

Udostępnij


Dania jednogarnkowe cieszą się dużą popularnością nie tylko ze względu na szybkość przygotowania, niską cenę czy oszczędność czasu. Ponad to zużywamy mniej naczyń więc i o porządek w kuchni łatwiej zadbać. Uwielbiamy dania jednogarnkowe także z uwagi na ich "wydajność" - zazwyczaj jemy je dwa, nawet czasem trzy dni. Wspaniale "czyszczą" lodówkę - do dań tego typu można dodać niemalże wszystko, od mięsa, warzyw, owoców po kasze, makarony, sery i alkohol.


dania jednogarnkowe zapiekanka
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem

Każda Pani Domu lubiąca ład w kuchni doceni zalety dań jednogarnkowych. Nie chodzi zresztą tylko o porządek. Potrawy tego typu przypadną do gustu wszystkim domownikom bo można dodać do nich ulubione składniki, od warzyw po mięso, kasze, ryż. Wspaniale smakują zaraz po przygotowaniu ale także po odgrzaniu na drugi dzień dlatego stanowią idealny posiłek dla kobiet aktywnych zawodowo - jeden dzień gotujesz a jesz z całą rodziną dwa dni. Oszczędność czasu, prawda?


Porcja: 8- 10
Czas przygotowania: 60 minut
Poziom trudności :łatwe


Składniki:
  • 400 g ryżu
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 por
  • 100 g pieczarek
  • 50 g parmezanu
  • czosnek niedźwiedzi lub natka pietruszki do posypania


Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki , doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na maśle. Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie około 2-3 minut - tak by nie był zbyt miękki.  Pieczarki kroimy na plasterki, dodajemy do kurczaka. Na sam koniec dodajemy pokrojonego pora i dusimy jeszcze około 2 minut, podlewamy delikatnie sosem sojowym. Mięso z warzywami ściągamy z patelni. Na rozgrzanej oliwie smażymy ryż , podlewamy bulionem warzywnym  (może być gotowy lub zrobiony samodzielnie) i dodajemy resztę składników oprócz parmezanu. Dusimy pod przykryciem około 10 minut - ryż powinien być jeszcze delikatnie twardy. Przesypujemy do naczynia żaroodpornego , mieszamy dokładnie z parmezanem, doprawiamy jeszcze sosem sojowym, solą i pieprzem według potrzeb  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° C na około 30 minut. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz