poniedziałek, 27 czerwca 2016

Tagi: , ,

Polędwiczki z lodami buraczanymi

Udostępnij



Lody buraczane w połączeniu z soczystą polędwiczką wieprzową podaną na puree z selera z nutką miodu gryczanego stanowią danie, któremu trudno się oprzeć. Idealny przepis na specjalne okazje! A skoro świętujemy 3 Urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool, nie mogliśmy przygotować nic innego jak tylko połączenie sytego dania mięsnego z nutką słodkości w postaci miodu i lodów buraczanych - ot, takie połączenie dania głównego z deserem.
Kochani,
Zdrowych zębów do gryzienia, węchu jak u niedźwiedzi i pojemnego żołądka. A ponad to inspiracji kulinarnych i kreatywności :)

lody z buraka
Polędwiczki z lodami buraczanymi

Czy lody mogą być zdrowe? Oczywiście! Zamiast kupować gotowe lody warto przygotować je we własnej kuchni. Dlaczego? Przede wszystkim używasz naturalnych składników więc masz pewność, że nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników. Ponad to możesz przygotować lody o smaku buraka, szpinaku, selera, mięty, moreli, sernika .... takie smaki, których nie znajdziesz w sklepach. 


Porcja: 2
Czas przygotowania: 90 minut
Poziom trudności : średni

Składniki:
  • 350 g polędwiczek wieprzowych
  • 300 g selera (1 średni)
  • 300 g ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej
  • miód
  • sałata i kiełki do dekoracji


Przepis na lody z buraków:

  • 300 g buraków ( 3 małe)
  • 180 g śmietany 18%
  • 30 g cukru



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy śmietanę, jajko oraz doprawiamy solą i pieprzem. Masę wkładamy do szprycy, wyciskamy na blaszkę, smarujemy delikatnie olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na około 10 minut tak by "wieżyczki"  lekko się przyrumieniły.
Selera obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy z dodatkiem wywaru, który powstał w czasie gotowania (konsystencja jak na puree).
Polędwiczki kroimy w krążki i smażymy z obu stron na patelni grillowej, następnie solimy i pieprzymy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190°C.
 Buraki obieramy, ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach. Do masy dodajemy śmietanę i cukier, dokładnie mieszamy i przekładamy do maszyny do lodów lub wstawiamy do zamrażalnika.
Talerz smarujemy puree z selera, posypujemy liśćmi sałaty, wykładamy polędwiczki, mięso delikatnie polewamy miodem gryczanym i posypujemy kiełkami. Obok kładziemy "wieżyczki" z ziemniaków oraz gałki lodów buraczanych.

Smacznego!




Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

0 komentarze:

Prześlij komentarz