środa, 8 czerwca 2016

Tagi: , , ,

Sałatka Farmerska

Udostępnij

Gdy tylko robi się ciepło, odstawiamy ciężkie zimowe posiłki i przestawiamy się na świeże sałatki, owoce i warzywa. Czasem jednak po intensywnie spędzonym dniu mamy ochotę przekąsić coś lekkiego ale jednak z nutką tłuszczu i mięsiwa . Idealnym rozwiązaniem jest wówczas sałatka połączona z wypieczonym mięsem, chrupiącym boczkiem czy smażoną rybą. Tym razem przestawiamy Wam jedną z naszych ulubionych sałatek: świeże warzywa i sałaty w połączeniu z bekonem, pieczonym indykiem i białą fasolką.


przepis na sałatkę z indykiem
Sałatka Farmerska



sałatka z mięsem i fasolą



Porcja: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności : łatwe

Składniki:
  • 100 g fileta z indyka
  • 6 plasterków boczku
  • mix sałat
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki fasoli białej Cannellini Bonduelle
  • parmezan


Przygotowanie:


Fileta z indyka przyprawiamy kuminem, papryką ostrą, pieprzem i odrobiną kurkumy, polewamy oliwą  po czym zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 25 minut w piekarniku. W między czasie przygotowujemy talerze: na każdym wykładamy garść mixu sałat, pokrojoną w plasterki cebulę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz fasolę białą. Następnie na bardzo małej ilości oleju smażymy plasterki boczku aż będą chrupiące. Na tak przygotowane talerze wykładamy boczek oraz pokrojonego indyka, posypujemy startym na tarce o grubych oczkach parmezanem. Sałatka smakuje idealnie polana olejem z pestek dyni.


W parze z sałatką







0 komentarze:

Prześlij komentarz