niedziela, 10 lipca 2016

Tagi: ,

Cynamonowa tarta z rabarbarem i truskawkami

Udostępnij

Sezon na truskawki i rabarbar dobiega powoli końca więc warto wykorzystać tę ostatnią chwilę i przygotować pyszną, chrupiącą tartę pod bezą cynamonową. Wspaniałe, lekkie ciasto, mocno owocowe, chrupiące .... Po prostu idealne do filiżanki popołudniowej kawy.


przepis na kruchą tartę z owocami
Tarta z rabarbarem i truskawkami


Sezon na letnie owoce w pełni! To idealna pora na pieczenia ciast z owocami sezonowymi. Nam najbardziej smakuje tarta owocowa pod bezą : owoce do wyboru do koloru, truskawki, porzeczki, maliny, śliwki ... jest w czym wybierać. Tym razem dodaliśmy do piany z białek odrobinę cynamonu by nadać tarcie nieco  korzenny charakter. Kruche ciasto , orzeźwiający smak owoców sezonowych i krucha lekka pianka na wierzchu z delikatnym aromatem cynamonu ... palce lizać !



Porcja: blaszka (jak na tartę)
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym czas pieczenia)
Poziom trudności :średni

Składniki:

Ciasto:
  • 150 g dobrego masła
  • 1 i ¾ szkl mąki
  • 1/3   szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • odrobina proszku do pieczenia

Porzeczki:
  • 150-200 g truskawek
  • 100 -150 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kaszy manny

Beza:
  • 4 białka jaj
  • ¾ - 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:

Ze wszystkich składników na ciasto zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. W między czasie owoce myjemy i kroimy na mniejsze kawałki,  po czym zasypujemy cukrem pudrem i kaszą manną . Schłodzone ciasto wałkujemy na wielkość blaszki tak by lekko wystawało poza blaszkę i rozkładamy. Podpiekamy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 ° C. W między czasie białka ubijamy na sztywno, następnie powoli, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Pod koniec do bezy dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu. Wyciągamy podpieczoną tartę , wykładamy na ciasto pokrojone owoce (owoce puszczą sok więc ważne aby nie wylewać tego soku na ciasto)  i przykrywamy masą z białek. Pieczemy jeszcze około 15-20  minut w tej samej temperaturze, następnie zmniejszamy temperaturę do koło 150-160 ° C i pieczemy jeszcze 10-15 minut.


0 komentarze:

Prześlij komentarz