sobota, 6 sierpnia 2016

Tagi: , , ,

Bliny ziemniaczane babci

Udostępnij

Kolejna odsłona potraw z ziemniakiem w roli głównej. Tym razem przedstawiamy przepis na bliny ziemniaczane według przepisu babci - ot tak aby przypomnieć sobie smak z dzieciństwa. Najlepiej smakują solo, podane ze śmietaną, łososiem lub szpinakiem. Zresztą po przygotowaniu blinów sami wybierzcie najlepszy duet.


bliny jak u babci
Bliny ziemniaczane babci

Czasem warto zaglądnąć do starych zeszytów z przepisami, ręcznie napisane sprzed wielu lat, najlepiej te od babci czy mamy. Przepisy kulinarne według starych receptur mają to do siebie, że zawsze wychodzą rewelacyjnie, są na bazie naturalnych składników i przede wszystkim przypominają smak dzieciństwa. To taka kulinarna podróż w czasie do lat najmłodszych. :)



Porcja: 2 (około 10 placków)
Czas przygotowania: 20 minut (+ 30 minut wyrastanie)
Poziom trudności : łatwe


Składniki:

  • 500 g ziemniaków (ok. 6-7 średnich)
  • 130 g cebuli (1 średnia)
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 100 g mąki pszennej (4 łyżki)
  • 1 jajko
  • 2 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy do blendera, dodajemy cebulę, czosnek i jajko - blendujemy na gładką masę. Jeśli nie macie blendera to można warzywa zetrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przelewamy masę do miski, dodajemy mąki, sól  oraz drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce na około 30 minut. Placuszki smażymy na lekko rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podajemy w towarzystwie ulubionych warzyw, ryb, mięs, sosów lub po prostu solo. Smacznego :) 

0 komentarze:

Prześlij komentarz