piątek, 26 sierpnia 2016

Tagi: , , ,

Bruschetta di bufala

Udostępnij

Słynna włoska przekąska czyli chrupiące grzanki z pomidorami i serem mozzarella to wyśmienity pomysł na lekką kolację, pyszne śniadanie czy przystawkę.



bruschetta na talerzu
Bruschetta di bufala

Zamówiliśmy z Włoch prawdziwą mozzarellę di bufala dlatego postanowiliśmy przygotować z niej typowo włoską potrawę. Ser ten idealnie smakuje nie tylko na świeżo ale i po zapieczeniu w piekarniku czy piecu. W połączeniu ze świeżymi pomidorami i odrobiną szczypiorku, skropione oliwą to przystawka , której ciężko się oprzeć.



Porcja:2
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności :łatwe


Składniki:
  • 100 -150 g sera mozzarella
  • 2 średnie pomidory
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 bułki
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Bułki kroimy na mniejsze kromki i skrapiamy delikatnie oliwą i dajemy posiekany czosnek. Pomidory kroimy w kosteczkę i mieszamy z oliwą. Wykładamy na kromki, następnie kładziemy kawałki sera mozzarella a na samej górze posypujemy odrobiną szczypiorku. Zapiekamy w piekarniku przez około 5-10 minut, najlepiej z opcją grill. 

2 komentarze: