sobota, 27 sierpnia 2016

Tagi: , ,

Domowy ketchup z burakami na zime

Udostępnij

Przepis na pyszny domowy ketchup z pomidorów znaleźliśmy na jednym z blogów kulinarnych. Niestety nie pamiętamy nazwy bloga a szkoda bo przepis jest na prawdę rewelacyjny!


 
ketchup pomidorowy
Domowy ketchup pomidorowy

Wystarczy dodać odrobinę buraka do ketchupu oraz octu balsamicznego aby wzbogacić jego smak i uzyskać piękny intensywny czerwony kolor. Szczerze polecamy ten przepis - przetestowaliśmy go i jesteśmy zachwyceni.


Porcja: zależy od stopnia odparowania wody z ketchupu
Czas przygotowania: 3 godziny (w tym czas pieczenia)
Poziom trudności :łatwe


Składniki:
  • 2 kg pomidorów najlepiej Lima
  • 2 małe buraki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 75 ml octu balsamicznego
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu
  • sól
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie:

Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, buraczki kroimy w cienkie plastry, cebulę także kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wykładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego, dodajemy czosnek i wszystkie pozostałe składniki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°  C . Po około 30 minutach zawartość mieszamy a temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°  C. Pieczemy jeszcze około dwie godziny od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zawartość blachy studzimy i blendujemy na gładką masę. Następnie przecieramy przez sito i przekładamy do garnka. Jeśli konsystencja jest dobra (czyli gęsta jak ketchup) to przekładamy do wyparzonych słoików. Jeśli ketchup będzie za rzadki to gotujemy jeszcze na małym ogniu aby odparować wodę. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 5-6 minut. 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Beata, koniecznie. Jest pyszny a buraki sprawiają, że ma piękny, intensywny kolor :)))

      Usuń