niedziela, 14 sierpnia 2016

Tagi: ,

Frittata z serem Camembert

Udostępnij

Dzień wolny to wspaniały moment na przygotowanie śniadania na które zwykle w dni pracujące nie mamy czasu. Zamiast zjeść na szybko, delektujemy się wówczas różnymi specjałami , które są troszkę bardziej pracochłonne. Dziś po raz kolejny zapraszamy do wypróbowania boskiej frittaty z serem camembert, duszonym porem oraz dymkami. Smacznego :-)


przepis na frittate
Frittata z serem camambert

Frittata ma to do siebie, że jest dość szybka w przygotowaniu i można ją oczywiście przyrządzić z ulubionymi składnikami, wedle uznania. Jajecznica w formie placka z warzywami, serem, bekonem czy innymi dodatkami stanowi syte i pyszne śniadanie.



Porcja: 2
Czas przygotowania: 15-20 minut
Poziom trudności :łatwe

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 por
  • 150 g sera Camembert
  • dymka
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Pora myjemy i kroimy na plasterki, następnie dusimy na oleju na lekko rozgrzanej patelni kilka minut. W między czasie roztrzepujemy jajka , doprawiamy je solą i pieprzem a   następnie wlewamy je na patelnię. Przykrywamy pokrywką i dusimy na malutkim ogniu. Gdy frittata jest już prawie gotowa (czyli jajka się niemalże całkowicie zetną) kładziemy na górę pokrojony ser pleśniowy oraz dymki w całości. Przykrywamy i dusimy jeszcze kilka minut. Gotowe!

2 komentarze:

  1. O coś dla mnie muszę wypróbować wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy :) Super na niedzielne śniadanie ;) Pozdrawiamy.

      Usuń