niedziela, 14 sierpnia 2016

Tagi: ,

Ogórki kanapkowe z kurkumą

Udostępnij

Przepisów na ogórki na zimę znajdziecie mnóstwo na różnych stronach i blogach kulinarnych. Jedne kiszone, inne małosolne czy konserwowe, przeróżne sałatki z marchewką, papryką czy z natką pietruszki. My uwielbiamy ogórki w słoiku w każdej postaci. Dostaliśmy ostatnio przepis od znajomej na tzw. ogórki kanapkowe.


ogórki kanapkowe do słoika
Ogórki kanapkowe na zimę


Będąc na grillu u znajomych, poczęstowali nas domowymi ogórkami ze słoika. Wyczuwalna była lekka nutka kurkumy i gorczycy a same ogórki były bardzo chrupiące i na prawdę smaczne. Spróbowaliśmy zrobić więc ogórki według ich przepisu. W zimie okaże się co nam z tego wyszło :)


Porcja: 4 słoiki 500 ml
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności :łatwe


Składniki:
  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 500 ml  wody (2 szklanki)
  • 400  ml octu 10% (1 i 3/4 szklanki)
  • 400 g  cukru ( 1 i 3/4 szklanki)
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli


Przygotowanie:


Ogórki myjemy i obieramy ze skórki a następnie kroimy w plasterki. Wodę i ocet podgrzewamy, dodajemy cukier i pozostałe składniki. W wyparzonych słoikach układamy pionowo plasterki ogórków i zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy około 5-7 minut i mocno dokręcamy słoiki. Odstawiamy do góry dnem, po ostygnięciu przenosimy w chłodne i ciemne miejsce. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz