wtorek, 30 sierpnia 2016

Tagi: , ,

Pulpety z kurkami

Udostępnij

Zawsze kiedy przyrządzamy pulpety staramy się zrobić większą porcję, która wystarczy na dwa lub trzy dni. Dzięki temu mamy gwarancję, że w natłoku codziennych obowiązków, zawsze po powrocie do domu czeka na nas pyszny, ciepły obiad. Mięso w sosie, czy to mielone, czy schab, szynka, karkówka - nie ważne, zawsze jest obiadem bardzo praktycznym. Bardzo szybko można je podgrzać i zawsze smakuje wybornie, czasem nawet na drugi czy trzeci dzień jest jeszcze smaczniejsze.


kotlety mielone w sosie
Pulpety z sosie kurkowym


A skoro mamy sezon na grzyby to koniecznie musicie spróbować przepisu na pulpety z sosie kurkowym bo są po prostu przepyszne. Kurki można oczywiście zastąpić innymi grzybami, według uznania.


Porcja: 6-8
Czas przygotowania: 60 minut
Poziom trudności :łatwe


Składniki:
  • 500 g karkówki mielonej
  • 100 g kurek
  • koperek
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 marchewka
  • olej, masło

Przygotowanie:

Mięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Formujemy kuleczki i podsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni. Gdy pulpety przyrumienią się z każdej strony, podlewamy je wodą (tak by woda przykrywała wszystkie pulpety), dodajemy zioła i przekrojoną na pół marchewkę. Całość dusimy na małym ogniu do momentu odparowania wody. W między czasie czyścimy kurki, większe grzyby kroimy w mniejsze kawałki. Gdy woda z pulpetów odparuje, dodajemy kurki i odrobinę masła i dusimy kilka minut (można ponownie podlać odrobiną wody). W tym momencie powinien wytworzyć się sosik, wyjmujemy wtedy marchewkę. Śmietanę roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. Pulpety zalewamy śmietaną i energicznie mieszamy. Dusimy kilka minut na bardzo małym ogniu. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz