sobota, 3 września 2016

Tagi: ,

Domowe ogórki kiszone

Udostępnij

Każdy z pewnością ma swój ulubiony przepis na klasyczne ogórki kiszone. Jedni używają liście dębu, wiśni, chrzanu czy czarnej porzeczki. My w tym roku przygotowaliśmy wersję chyba najbardziej popularną bo z liśćmi chrzanu.


ogórki w słoiku
Domowe ogórki kiszone na zimę

Najważniejsze podczas robienia ogórków kiszonych to dobór odpowiednich ogórków. Muszą być dość małe, jędrne i najlepiej ze sprawdzonego źródła tak by nie były gorzkie. Reszta to już tak na prawdę indywidualne upodobania bo do kiszenia ogórków na zimę można dodać różnego rodzaju dodatki: niektórzy dodają ziele angielskie, liście laurowe a nawet odrobinę cukru czy octu.


Porcja: 4 słoiki po 500 ml
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe


Składniki:
  • 1 kg małych ogórków
  • 1 chrzan
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kwiaty kopru
  • 4 liście chrzanu
  • 2 litry ciepłej wody
  • 2 łyżki soli kuchennej

Przygotowanie:

Ogórki myjemy, słoiki wyparzamy gorącą wodą. W każdym słoiku układamy ciasno ogórki, dajemy po jednym ząbku czosnku, pół kwiatu kopru, 1/4 korzenia chrzanu i na samą górę układamy liść chrzanu. Zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą rozmieszaną z solą (najlepiej wodą źródlaną). Ważne aby zalać słoiki tak by woda przykryła wszystkie ogórki. Dokręcamy i odstawiamy w domu na 2 dni a następnie do piwnicy (w chłodniejsze miejsce) .

2 komentarze:

  1. Domowe najlepsze! U nas zawsze z liściem chrzanu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycja, zgadza się, to co zrobione samodzielnie w domu zawsze smakuje najlepiej :) Pozdrawiamy :)))

      Usuń