sobota, 10 września 2016

Tagi:

Kurczak z cytryną i rozmarynem

Udostępnij

Pyszne soczyste udka z kurczaka z nutką cytrusów i rozmarynem na pewno posmakują każdemu domownikowi. Podane z sałatką z grilowanymi warzywami i pestkami dyni oraz pieczonymi ziemniakami kuszą swym wspaniałym aromatem i smakiem.


kurczak z sałatką i warzywami
Kurczak z cytryną i rozmarynem

Tak rzadko jadamy drób, że w końcu kiedy udało nam się kupić całego kurczaka swojskiego od znajomej, która hoduje kury to od razu postanowiliśmy przygotować coś pysznego. Drób to najchętniej wybierane mięso w polskich domach a niestety ten zakupiony w sklepach nie jest dobrej jakości.  Gdy tylko nadarzy Wam się okazja do zakupu kurczaka na wsi to nie zmarnujcie szansy bo takie mięso smakuje o niebo lepiej niż to zakupione w marketach.


Porcja: 2
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Poziom trudności : łatwe

Składniki:
  • 2 udka z kurczaka
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała cukinia
  • dynia
  • sałata lodowa
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • Rozmaryn
  • natka pietruszki
  • ziarna dyni
  • oliwa
  • sól, pieprz, oregano
  • miód

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, solimy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy lekko oliwą, sokiem z cytryny i pomarańczy wymieszanym z łyżką miodu. Do tego dodajemy startą skórkę z cytryny i pomarańczy oraz oregano. Można dodać kilka plasterków cytryny.  W następnym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy ziemniaki, pokrojoną dynię oraz paprykę. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz podlewamy pozostałym sokiem z cytryny i pomarańczy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 °C przez 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia posmarować miodem.  W między czasie grillujemy cukinię na patelni grillowej oraz prażymy ziarna dyni (na małej patelni bez dodatku tłuszczu)  Wyciągamy z piekarnika i kurczaka układamy na talerzu. Obok kładziemy liście sałaty lodowej a na nich paprykę, dynię oraz grillowaną cukinię i posypujemy prażonymi ziarnami dyni. Ziemniaki kładziemy obok i lekko polewamy powstałym w trakcie pieczenia sosem oraz przystrajamy liśćmi rozmarynu. Natkę pietruszki drobno siekamy i mieszamy z oliwą i odrobiną soku z cytryny a następnie polewamy talerz i sałatkę. Smacznego J

2 komentarze:

  1. Koniecznie muszę wypróbować na obiad. :) Zapraszam do siebie.   https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaglądamy do Ciebie od czasu do czasu :))) Polecamy spróbować - daj znać jak wyszło :)

      Usuń