poniedziałek, 17 października 2016

Tagi: , , ,

Farfalle z cukinią

Udostępnij

 Danie do przygotowania po ciężkim dniu pracy. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, przepis nie wymaga umiejętności kulinarnych a czas przygotowania to mniej niż 30 minut. Przede wszystkim oczywiście smaczne, aromatyczne i lekkie – słowem obiad idealny.


„1000 pomysłów, jedna Lubella”

kokardki z cukinią i szpinakiem
Makaron farfalle z cukinią

Konkursy kulinarne to nie tylko świetny sposób na podglądnięcie przepisów innych bloggerów, ale także niesamowity zastrzyk motywacji, kreatywności i inspiracji. Konkurs z wykorzystaniem makaronów Lubella szczególnie przypadł nam do gustu, bo uwielbiamy przygotowywać wszelkiego rodzaju makarony, w formie klasycznych dań kuchni włoskiej, zapiekanek czy szybkich obiadów w ciągu tygodnia. 


Porcja: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności : łatwe

Składniki:
  • 100 g boczku
  • 200 g makaronu Kokardki nr 51 Lubella
  • 1 cukinia
  • 100 g szpinaku świeżego
  • 1 papryczka chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Oliwa
  • Sól, pieprz
  • liście botwinki

Przygotowanie:

Boczek kroimy w mniejsze kawałki i podsmażamy na oliwie. Dodajmy pokrojoną w talarki cukinię i papryczkę chilli. Podsmażamy kilka minut a następnie dodajemy posiekany czosnek i umyte liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem . W między czasie gotujemy makaron kokardki w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy ze śmietaną i dodajemy do boczku i warzyw na patelni. Mieszamy i dusimy dosłownie kilka minut. Podajemy z młodymi liśćmi botwinki. Smacznego.


Przepis bierze udział w konkursie  „1000 pomysłów, jedna Lubella”




0 komentarze:

Prześlij komentarz