czwartek, 13 października 2016

Tagi: , ,

Makaron z ziemniakami

Udostępnij

Do  przygotowania tej zapiekanki makaronowej użyliśmy kolorowego makaronu świderki tak by potrawa zachwycała nie tylko smakiem, ale i kolorem. Kto by pomyślał, że makaron w połączeniu z ziemniakami smakuje tak wybornie...

„1000 pomysłów, jedna Lubella”.


świderki z warzywami
Makaron Świderki z ziemniakami

Jako smakosze makaronów uznaliśmy, że koniecznie musimy wziąć udział w konkursie organizowanym przez Lubella, bo pomysłów na dania makaronowe mamy pod dostatkiem a poza tym brakuje nam garnków . Zapiekanka jest szybka w przygotowaniu i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych więc stanowi idealne danie do przygotowania w ciągu tygodnia. 


Porcja: 2
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności : łatwe


Składniki:
  • 200 g makronu Świderki Nr 16 Lubella
  • 8 pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 1/3 pora
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 papryka pepperoni
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (około 5 minut). W między czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w cienkie talarki. Umyte pieczarki kroimy w plasterki, paprykę ostrą w małe kawałki. Podsmażamy razem na oliwie i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojonego pora oraz cukinię pokrojoną w talarki. Całość dusimy dosłownie kilka minut. Ugotowany makaron dodajemy do warzyw na patelni , dokładnie mieszamy. Wykładamy do naczynia żaroodpornego a na wierzchu układamy talarki ziemniaków, które smarujemy oliwą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 C przez około 30 minut. 


Przepis bierze udział w konkursie kulinarnych "1000 pomysłów, jedna Lubella"



0 komentarze:

Prześlij komentarz