niedziela, 20 listopada 2016

Tagi: , ,

Placuszki z kaszy gryczanej i cukinii

Udostępnij

Jesienią w naszej kuchni króluje nie tylko dynia, orzechy i grzyby, ale przede wszystkim kasza w każdej postaci. Ziemniaki zastępujemy wówczas kaszą jęczmienną , sałatki przyrządzamy na bazie kaszy jaglanej, gryczanej i pęczak , zaś z kaszy manny przygotowujemy desery.


placki z kaszy gryczanej
Placuszki z kaszy gryczanej z cukinii


Dziś spróbowaliśmy po raz pierwszy kotlecików z kaszy gryczanej z cukinią i cebulką. Chrupiące z wierzchu, w środku soczyste, polane sosem czosnkowo-koperkowym smakowały naprawdę rewelacyjnie. Mamy już kilka nowych pomysłów na dania obiadowe na bazie kasz – niebawem zagoszczą na blogu.


Porcja: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności :średni

Składniki:
  • 6 łyżek kaszy gryczanej
  • 7 cukinii
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz
  • Kminek
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy, aby cukinia puściła wodę. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie około 18 minut (kasza powinna być lekko rozgotowana). Wystudzoną kaszę rozgniatamy lekko w dłoniach, dodajemy odciśniętą z wody cukinię, posiekaną cebulę i mieszamy. Dodajemy jajka, mąkę oraz przyprawy (wedle uznania) i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni nakładamy placuszki o grubości około 1,5 cm i smażymy z obu stron na złoty kolor. Aby placuszki nie rozwalały się podczas smażenia, należy dobrze obsmażyć je z jednej strony i dopiero wówczas delikatnie obrócić. Podajemy z sosem czosnkowo-koperkowym i zieleninką.

Do masy można dodać także 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 2 łyżki gęstej śmietany – ta wersja kotlecików jest równie smaczna. Sos czosnkowo-koperkowy przygotujecie według TEGO przepisu dodając po prostu posiekany koperek


0 komentarze:

Prześlij komentarz