poniedziałek, 20 marca 2017

Tagi: , ,

Makaron ryżowy z krewetkami

Udostępnij

Już bardzo dawno nie jedliśmy makaronu ryżowego. Jest tak lekkostrawny, smaczny i zdrowy, że gdy tylko zobaczyliśmy go w sklepie od razu pomyśleliśmy o przygotowaniu obiadu w wersji azjatyckiej. 


potrawa azjatycka
Makaron ryżowy z krewetkami


Bez glutenu, bez konserwantów, sztucznych barwników – słowem idealny na lekki posiłek. Przygotowaliśmy go w towarzystwie krewetek, z nutką skórki cytrynowej oraz wspaniałą papryką Ramiro w której notabene jesteśmy zakochani od dawna. Jest chrupiąca, lekko słodka i naprawdę przepyszna. Nie było dziś lekko podczas robienia zdjęć gotowej potrawy , jeszcze nigdy aż tak nie spieszyło nam się do jedzenia obiadu 😊 


Porcja: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności : łatwe

Składniki:
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 200 g krewetek
  • 1 papryka Ramiro
  • 1 papryka pepperoni
  • Skórka z jednej cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • Kolendra
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • Imbir, curry
danie makaronowe w misce
Makaron ryżowy


Przygotowanie:

Na patelni bez tłuszczu prażymy skórkę z cytryny dosłownie minutę, następnie dolewamy oliwę, dodajemy czosnek i pociętą wzdłuż paprykę Ramiro oraz paprykę pepperoni w całości. Dusimy około 10 minut, można podlać delikatnie wodą. Następnie dodajemy krewetki i dusimy jeszcze 5 minut. W między czasie gotujemy wodę na makaron – gdy woda się zagotuje wyłączamy ją i wrzucamy makaron, przykrywamy i zostawiamy na 3 minuty (według przepisu na opakowaniu). Na patelnię dodajemy kolendrę, odrobinę imbiru i curry oraz łyżkę masła. Na koniec łączymy to z makaronem i podajemy udekorowane liśćmi kolendry.


0 komentarze:

Prześlij komentarz