czwartek, 30 marca 2017

Tagi: , ,

Tortilla hiszpańska z serem feta

Udostępnij

Tortilla hiszpańska to nic innego jak jajka w formie omletu z ziemniakami i cebulą. Gdy jakiś czas temu przeczytałam na internecie, że tortilla espanola nie ma nic wspólnego z kukurydzianym plackiem z Meksyku, przyznam, że byłam lekko w szoku. Zawsze myślałam, że tortilla to po prostu cienki naleśnik kukurydziany. 


omlet na stole
Tortilla hiszpańska


Okazuje się, że oryginalną tortillę de patatas przygotowuje się ze smażonymi ziemniakami i cebulką ale można oczywiście dodać też warzywa czy mięso bądź ryby. Przygotowaliśmy własną kompozycję na bazie ziemniaków rzecz jasna ale pokrojonych w kosteczkę, bez cebuli ale za to z oryginalnym greckim serem feta i szpinakiem. Można by rzec, że takie małe połączenie hiszpańskiej kuchni z odrobiną greckich smaków 😊


Porcja: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: średnie

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 ziemniak
  • 200 g szpinaku świeżego
  • 100 g sera feta
  • Oliwa z oliwek
  • Szczypiorek
  • 1 łyżka śmietany
  • Sól, pieprz


hiszpański omlet
Frittata z serem feta



Przygotowanie:


Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na patelni z oliwą aż się zrumienią. W między czasie myjemy szpinak i kroimy w kosteczkę ser feta. Gdy ziemniaki będą gotowe, ściągamy je z patelni i smażymy na tym samym tłuszczu szpinak doprawiony solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich ser feta, schłodzone ziemniaki oraz szpinak, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem, na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu aż góra będzie ścięta – od czasu do czasu należy obracać patelnię aby rozlać jajko po bokach. Następnie podważamy tortillę łyżką aby dobrze odeszła od dna patelni i obracamy na drugą stronę( to wymaga nieco cierpliwości – przykładamy talerz lub drugą patelnię i energicznym ruchem przekładamy tortillę). Smażymy pod przykryciem dosłownie kilka minut, można posypać żółtym serem na górze. Gotową tortillę podajemy na ciepło ze szczypiorkiem i ulubionymi dodatkami, my preferujemy ją w akompaniamencie domowego ketchupu. 

2 komentarze:

  1. Mój chłopak jest Hiszpanem, więc u nas na stole bardzo często gości tortilla de patata w tym, że często tworzymy ją wedle uznania, Ostatnio była z tuńczykiem,szpinakiem i cebulka <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina, świetny pomysł z tym tuńczykiem. Dzięki za inspirację ;)))

      Usuń