niedziela, 9 kwietnia 2017

Tagi: , ,

Panuozzo z dzikim czosnkiem

Udostępnij

W końcu niedziela… Za oknem czyste błękitne niebo, słońce, ciepły wiosenny wietrzyk. No niestety, niektórzy muszą pracować nawet w niedzielę jednak praca od południa ma jeden pozytywny aspekt. Jest czas na zrobienie pysznego, niedzielnego śniadania.


panuozzo
Panuozzo z dzikiem czosnkiem

Skoro sezon na dziki czosnek jeszcze trwa to trzeba korzystać. Na dodatek wczoraj dostaliśmy oscypki prosto z Zakopanego i upiekliśmy tradycyjne panuozzo w piecu opalanym drewnem. Przygotowuje się je z ciasta jak na pizzę. Formujemy je w kształcie bagietki i pieczemy w piecu. Gdy ciasto wyrośnie jak dmuchany balon (dosłownie) wyciągamy z pieca, przekrawamy gdy trochę ostygnie i mamy pajdę chleba z dziurą w środku. Uczta dla podniebienia, dawka energii i samo zdrowie – śniadanie mistrzów 😊


Porcja: 2
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
  • 1 panuozzo (może być bułka bagietka lub pita)
  • Oscypek
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Rukola
  • 4 plasterki szynki
  • 1 łyżka majonezu


Przygotowanie:

Kanapkę rozkrawamy w pół , nakładamy majonez, następnie wędlinę oraz oscypek. Na wierzchu dajemy czosnek niedźwiedzi oraz rukolę. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz