niedziela, 30 kwietnia 2017

Tagi: , , ,

Twarożek z pokrzywą

Udostępnij

Pokrzywa to nie tylko chwast czy „upiór” z dzieciństwa – pamiętam gdy byłam mała unikałam jej jak ognia. Od dawna ceniona za swoje właściwości lecznicze i wartości odżywcze, co raz częściej wraca do naszych kuchni. Najlepsze jest to, że nic nas nie kosztuje (no może parę bąbli podczas zrywania), jest wszechobecna i smakuje wybornie.


chleb z pokrzywą
Twarożek z pokrzywą

 Przygotowywaliśmy już z niej herbatki, soki oraz na patelni z czosnkiem. Tym razem proponujemy podać ją na świeżo, na kanapce z serem białym  i rzodkiewką. 



Porcja: 2
Czas przygotowania: 10 minut
Poziom trudności :łatwe

Składniki:
  • 150-200 g dobrego twarogu
  • 5-6 rzodkiewek
  • Pokrzywa (ilość wedle uznania)
  • 1 łyżka śmietany
  • Sól, pieprz


Przygotowanie:

Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego umyte i pokrojone rzodkiewki. Świeżą pokrzywę myjemy (można chwilkę odczekać aby zwiędła – wtedy opadną parzydełka), siekamy drobno nożem. Dodajemy ją do twarożku, doprawiamy solą i pieprzem oraz śmietaną. Gotowe 😊

3 komentarze:

  1. Trzeba będzie zrobić taki twarożek. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata, koniecznie! Samo zdrowie :)))

      Usuń
  2. Najlepsze, że w moim wielkim mieście już z dawien dawna nie widziałam żadnej pokrzywy. Ale od czego jest rower ;)

    OdpowiedzUsuń